O hľuzovkách
Vzácne podzemné huby, ktoré žijú v symbióze so špecifickými druhmi stromov. Vyžadujú jedinečné pôdne a klimatické podmienky, aby mohli prosperovať.
Najvzácnejším aspektom je ich aróma aj chuť, ktoré sú mimoriadne výrazné a nedajú sa napodobniť.
TRUFFLE FARM
Hľuzovky predstavujú vzácny a cenený zdroj, ktorý má potenciál na ekonomický rozvoj a obohatenie gastronómie.
Prvá písomná zmienka o hľuzovkách na Slovensku pochádza už zo 16. storočia. História zberu hľuzoviek je veľmi bohatá hlavne z oblasti Moravského Lieskového, kde zberačov volali Hubkári a na zber využívali cvičených psov. Hľuzovky sa vykupovali a ďalej predávali do zahraničia.
Tradícia
Proces ich zberu nie je jednoduchý. Rastú pod zemou a sú ťažko detekovateľné. To je hlavný dôvod, prečo sa na ich hľadanie využívajú vycvičené psy, ktoré ich dokážu vycítiť.
Hľadanie hľuzoviek
Jedinečnou arómou a chuťou majú schopnosť pozdvihnúť jedlá na úroveň vysokého kulinárskeho zážitku. Sú vyhľadávanou delikatesou, ktorá je kvôli svojej vzácnosti považovaná za luxusný a exkluzívny tovar.
Hľuzovky v gastronómii
Kombinácia všetkých faktorov robí z hľuzovky jednu z najdrahších a najvyhľadávanejších prírodných produktov na svete.
Druhy hľuzoviek
Ako všetky huby, aj tieto podliehajú sezónnosti a sú dostupné len v určitých obdobiach v roku.
-
Tuber Magnatum pico
Sezóna: október až január
Charakteristika: Hľuzovka guľatého alebo nepravidelného tvaru s mierne sladkastou chuťou a jemnou arómou. Najdrahšia zo všetkých hľuzoviek. Zatiaľ sa ju nedarí pestovať a rastie len vo voľnej prírode. Aj to je dôvod, prečo jej je v suchom období nedostatok a tým sa jej cena môže vyšplhať až na 8 000 €. Rastie najmä na Balkáne, v Maďarsku a Taliansku. -
Tuber aestivum
Sezóna: jún až august
Charakteristika: Tmavohnedá až čierna šupka s pyramídovými bradavkami. Chuťovo jemná, s orieškovými a hubovými tónmi. Má slabšiu arómu a aj preto je cenovo dostupná, okolo 200 až 300 €. Na Slovensku je zaradená medzi chránené druhy a je pomerne rozšírená. Môžete ju nájsť v miestnych lesoch s vápencovým podložím. -
Tuber brumale
Sezóna: december až február
Charakteristika: Plodnice sú čierne s purpurovým nádychom s nepravidelnými výrastkami a dosahujú veľkosť vlašského orecha. Gleba je sivočierna s bielym mramorovaním. V gastronómii je populárna. Rozlišuje sa medzi dvoma odrodami s rozličnými čuchovými vlastnosťami:
1. Tuber brumale var. brumale má intenzívnejšiu, príjemnejšiu vôňu.
2. Tuber brumale var. moscatum má naopak veľmi štipľavú arómu a jej cena sa pohybuje medzi 300 až 600 €. -
Tuber aestivum var. uncinatum
Sezóna: september až november
Charakteristika: Známa aj ako burgundská, je svojimi črtami porovnávaná s hľuzovkou letnou. Gleba je tmavšia a odlišuje sa aj intenzívnejšou chuťou a arómou, čo navyšuje aj jej cenu od 300 do 600 €. Pestuje sa skoro v celej Európe, napríklad v Poľsku aj Nemecku. U nás je zákonom chránená. -
Tuber macrosporum
Sezóna: september až december
Charakteristika: Vo veľkom množstve sa nachádza v Maďarsku, na juhu Slovenska a dá sa nájsť aj v okolí Zvolena. Jej povrch je hladký s plochými pyramídkami červeno-hnedej až čiernej farby. Má unikátnu korenistú arómu pripomínajúcu cesnak. Jej cena sa pohybuje od 400 do 600 €. -
Tuber melanosporum
Sezóna: december až február
Charakteristika: Hľuzovka s tmavo-čiernym sfarbením. Gleba je čierna s jemným bielym mramorovaním. Jej výraznosť zvyšuje jej hodnotu až na 1 500 € za kilogram. V prírode sa nachádza najmä vo Francúzsku, Španielsku a Taliansku. V Rakúsku sa vo voľnej prírode nenachádza, avšak tímu TrüffelGarten sa v zimnej sezóne 2012/2013 v okrese Wr. Neustadt (AT) podarilo dopestovať tento druh hľuzovky na prvej experimentálnej plantáži. Išlo tak o prvú périgordskú hľuzovku v strednej Európe. -
Tuber Borchii
Sezóna: február až apríl
Charakteristika: Menší druh hľuzovky so svetlohnedou šupkou, ktorá ukrýva hnedú dužinu s jemnými žilkami. Dozrieva na jar a vyskytuje sa v Taliansku, Maďarsku a objavená aj na Slovensku. Vyznačuje sa sladkou chuťou a intenzívnou vôňou pripomínajúcou cesnak aj syrové tóny, čo z nej robí obľúbenú v gastronómii. Jej hodnota sa pohybuje medzi 400 až 700 €.